Jednoduchá zdravá mrkvová polievka za pár centov, ktorá zahraje a zasýti. 🙂
Nízko-kalorická, vynikajúca a skutočne zdravá: mrkva je jednou z našich najlepších domácich odrôd zeleniny. Koreňová zelenina je v kuchyni všestranná a v štúdiách sa hovorí dokonca o ochrane pred rakovinou. To, čo robí mrkvu zdravou, je vláknina pektín, ktorý zvyšuje priateľské baktérie v čreve, čo môže na jednej strane súvisieť so zdravšou črevnou mikroflórou, ale tiež s nižším rizikom chorôb. Okrem pektínu, rozpustnej vlákniny, obsahuje mrkva aj nerozpustnú vlákninu celulózu, ktorá môže znížiť riziko zápchy a podporiť pravidelné vyprázdňovanie.
Prečo by sme si však mali uvariť práve mrkvovú polievku? Beta-karotén je hlavným karoténom v mrkve a v tele sa premieňa na vitamín A. Absorpcia beta-karoténu je obzvlášť vysoká, ak sa mrkva tepelne upraví.
Čo budeme potrebovať
- menšia červená cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- 3 polievkové lyžice olivový olej
- kávová lyžička kurkumy
- kávová lyžička kari korenia
- kávová lyžička mletej červenej papriky
- štipka soli
- štipka mleté čierne korenie
- bobkový list
- podľa chuti čili
- 500 g mrkva
- Zeleninový vývar napr. DM BIO Gemüse Brühe
Postup
- Mrkvu ošúpeme a nakrájame na kolieska.
- Na olivovom oleji zmiešame koreniny s bobkovým listom.
- Pridáme na nakrájanú cibuľu a cesnak.
- Pridáme mrkvu a pražíme.
- Zalejeme 1,5l zeleninovým vývarom a varíme, kým mrkva nezmäkne.
- Necháme trošku vychladnúť a rozmixujeme.
- Podávame! 🙂