Krémová mrkvová polievka

mrkvová polievka

Jednoduchá zdravá mrkvová polievka za pár centov, ktorá zahraje a zasýti. 🙂

Nízko-kalorická, vynikajúca a skutočne zdravá: mrkva je jednou z našich najlepších domácich odrôd zeleniny. Koreňová zelenina je v kuchyni všestranná a v štúdiách sa hovorí dokonca o ochrane pred rakovinou. To, čo robí mrkvu zdravou, je vláknina pektín, ktorý zvyšuje priateľské baktérie v čreve, čo môže na jednej strane súvisieť so zdravšou črevnou mikroflórou, ale tiež s nižším rizikom chorôb. Okrem pektínu, rozpustnej vlákniny, obsahuje mrkva aj nerozpustnú vlákninu celulózu, ktorá môže znížiť riziko zápchy a podporiť pravidelné vyprázdňovanie.

Prečo by sme si však mali uvariť práve mrkvovú polievku? Beta-karotén je hlavným karoténom v mrkve a v tele sa premieňa na vitamín A. Absorpcia beta-karoténu je obzvlášť vysoká, ak sa mrkva tepelne upraví.

 

Čo budeme potrebovať

  1. menšia červená cibuľa
  2. 1 strúčik cesnaku
  3. 3 polievkové lyžice olivový olej
  4. kávová lyžička kurkumy
  5. kávová lyžička kari korenia
  6. kávová lyžička mletej červenej papriky
  7. štipka soli
  8. štipka mleté čierne korenie
  9. bobkový list
  10. podľa chuti čili
  11. 500 g mrkva
  12. Zeleninový vývar napr. DM BIO Gemüse Brühe

 

Postup

  1. Mrkvu ošúpeme a nakrájame na kolieska.
  2. Na olivovom oleji zmiešame koreniny s bobkovým listom.
  3. Pridáme na nakrájanú cibuľu a cesnak.
  4. Pridáme mrkvu a pražíme.
  5. Zalejeme 1,5l zeleninovým vývarom a varíme, kým mrkva nezmäkne.
  6. Necháme trošku vychladnúť a rozmixujeme.
  7. Podávame! 🙂