Cícer sú guľaté bôby s jemnou orechovou príchuťou. Skúšali ste už domáci hummus? V kombinácii s celozrnným pečivom si hneď zabezpečíte dávku vlákniny na raňajky či olovrant. Je takisto dobrým zdrojom bielkovín. Cícer obsahuje mangán, železo, kyselinu listovú a vitamín E. V porovnaní s ostatnými strukovinami vás po jeho konzumácii nebude tak nadúvať. Viete ho kúpiť v sušenej forme, v konzerve, či čerstvý. Cícer je v kuchyni všestranný. Ja vám predstavím svoj obľúbený spôsob jeho prípravy.
Obsah vlákniny: 7,6 gramov / 100 g
Obsah bielkovín: 20 gramov / 100 g
Čo budeme potrebovať
menšia cibuľka
3 strúčiky cesnaku
3 polievkové lyžice olivový olej
kávová lyžička kurkumy
kávová lyžička kari korenia
kávová lyžička mletej červenej papriky
štipka soli
štipka mleté čierne korenie
podľa chuti čili
310 g cícer v konzerve (napr. Bonduelle vapeur)
150 g paradajky lúpané v konzerve
100 ml kokosové mlieko
čerstvý koriander na ozdobenie a príchuť
ako prílohu môžete voliť ryžu alebo chlieb či sladké zemiaky
chcem vedieť viac o kurkume
Postup
- Na zohriatom olivovom oleji zmiešame kurkumu, kari korenie a mletú červenú papriku.
- Pridáme na drobno nakrájanú cibuľku a cesnak.
- Zamiešame pretlak a necháme prevrieť.
- Pridáme cícer, soľ a mleté čierne korenie a povaríme 10 minút.
- Podľa chuti pridáme čili a kokosové mlieko.
- Necháme variť ďalších 5 minút.
- Podávame! 🙂