Medvedí cesnak ľudovo nazývaný aj medvedí lenek. Túto tieňomilnú rastlinu nájdete vo vlhkých lužných lesoch, na tienistých brehoch potokov a v krovinách. Musíte dať pozor, aby ste si ju nepomýlili s konvalinkou alebo jedovatými lesienkami. Medvedí cesnak najlepšie spoznáte podľa jeho jemnej cesnakovej vône. Podľa našich babiek si medvede po zimnom spánku konzumáciou medvedieho cesnaku prečisťujú krv a regulujú látkovú výmenu. Podľa Márie Treben má preventívne účinky voči rakovine hrubého čreva. Preto sa ho treba nasýtiť, kým je jeho sezóna. Ak vám došli inšpirácie na recepty, prinášam vám ďalší skvelý rýchly a jednoduchý recept.
Čo budeme potrebovať
- Špaldové cestoviny, alebo jedny z vašich obľúbených
- 1 ks cukina
- 1 ks šalotka alebo červená cibuľa
- olivový olej
- pesto z medvedieho cesnaku alebo čerstvý medvedí cesnak
- 70g smotanový syr (napr. Lučina)
Postup
-
- Cestoviny uvaríme al dente.
- Šalotku alebo červenú cibuľu očistíme a pokrájame na menšie kusy.
- Cukinu umyjeme a narežeme na kocky.
- Na zohriatom olivovom oleji osmažíme cibuľu a cuketu.
- Pridáme medvedí cesnak alebo pesto z medvedieho cesnaku.
- Pridáme smotanový syr a všetko spolu rozmixujeme.
- Zamiešame s cestovinami a podávame.
- Dobrú chuť! 🙂