10 dôvodov prečo konzumovať tekvicový olej

tekvicový olej

Rozmýšľali ste už nad zaradením tekvicového oleja do vášho jedálnička ale stále váhate ?

Prinášam vám 10 dôvodov, prečo by tento tmavý zázrak nemal chýbať vo vašej kuchyni.

Či už hovoríme o chudnutí, močovom mechúre, močových cestách, prostate alebo imunitnom systéme – tekvicový olej je skutočným zázrakom prírody. Využijeme ho pri prevencii chorôb ako aj pri ich liečbe, či už pri zvýšenej hladine škodlivého cholesterolu.

Tekvicový olej – čistý produkt prírody

Štajerskí sedliaci ho poznajú už niekoľko storočí: „Tekvicový olej má špeciálne účinky.“ Používajú ho nielen na prípravu jedál, či šalátov ale aj ako domáci všeliek. Poznatky o liečivých účinkoch tohto oleja sa za posledné roky zvýšili a vedecky potvrdili. Preto by tekvicový olej vo vašej kuchyni jednoznačne nemal chýbať. Na Technickej univerzite v rakúskom meste Graz vedci zistili, že olej z tekvicových semien má najväčší podiel antioxidantov medzi všetkými jedlými olejmi.

Účinky tekvicového oleja na naše zdravie

  • takmer 80% oleja pozostáva z nenasýtených mastných kyselín, ktoré majú pozitívny vplyv na škodlivý cholesterol, čo pomáha proti ateroskleróze
  • prispieva k znižovaniu vysokého krvného tlaku
  • podporuje trávenie a vyprázdňovanie, čím pozitívne ovplyvňuje redukciu hmotnosti
  • chráni prostatu
  • jeho vysoký podiel antioxidantov posilňuje imunitný systém
  • pomáha pri zápaloch močového mechúra
  • upokojuje nervový systém

Tekvicový olej môžete takisto aplikovať aj na pokožku, ktorú pomáha liečiť, tak ako aj pľuzgiere. Môžete si z neho spraviť masku na vlasy a zbaví vás lupín, či potierať si polámané nechty.

Zloženie tekvicového oleja

  • obsahuje až 65% vysokokvalitného, ľahko stráviteľného tuku
  • 35% kvalitných, ľahko stráviteľných bielkovín
  • cenné vitamíny ako A, B1, B2, C, niacín, kyselina pantoténová, pyroxín, biotín
  • dôležité minerály a stopové prvky ako chlór, železo, fluór, jód, draslík, vápnik, meď, horčík, mangán, sodík, fosfor, selén, síra, zinok
  • obsahuje iba 9% nasýtených mastných kyselín
  • 4% mononenasýtených mastných kyselín
  • 55% nenasýtených mastných kyselín typu omega3 a omega6

Tekvicový olej používame výhradne v studenej kuchyni nakoľko tepelnou úpravou sa cenné účinné látky pre náš organizmus znehodnocujú.

Ako rozpoznám kvalitný tekvicový olej ?

Najkvalitnejšie tekvicové oleje pochádzajú práve zo spomínaného Štajerska. Keď otvoríte fľašku s tekvicovým olejom, mali by ste cítiť jemnú vôňu po orieškoch. Olej by mal byť hustý s tmavozelenou farbou. Po otvorení olej uchovávajte na tmavom mieste, tak ako všetky kvalitné oleje.

Ako si dávkovať tekvicový olej ?

Na internete nájdete rôzne odporúčania dávkovania. Ja osobne, pokiaľ si s ním cez deň neplánujem urobiť nejaké jedlo, si dávam jednu polievkovú lyžicu ráno a tú druhú večer.

Pre inšpiráciu ako využiť tekvicový olej, vyskúšajte nasledovné recepty:

Tekvicová krémová polievka 

Kozí syr s paradajkami 

 

 
Biopurus Štajerský tekvicový olej 250ml môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>