Rozmýšľali ste už nad zaradením tekvicového oleja do vášho jedálnička ale stále váhate ?
Prinášam vám 10 dôvodov, prečo by tento tmavý zázrak nemal chýbať vo vašej kuchyni.
Či už hovoríme o chudnutí, močovom mechúre, močových cestách, prostate alebo imunitnom systéme – tekvicový olej je skutočným zázrakom prírody. Využijeme ho pri prevencii chorôb ako aj pri ich liečbe, či už pri zvýšenej hladine škodlivého cholesterolu.
Tekvicový olej – čistý produkt prírody
Štajerskí sedliaci ho poznajú už niekoľko storočí: „Tekvicový olej má špeciálne účinky.“ Používajú ho nielen na prípravu jedál, či šalátov ale aj ako domáci všeliek. Poznatky o liečivých účinkoch tohto oleja sa za posledné roky zvýšili a vedecky potvrdili. Preto by tekvicový olej vo vašej kuchyni jednoznačne nemal chýbať. Na Technickej univerzite v rakúskom meste Graz vedci zistili, že olej z tekvicových semien má najväčší podiel antioxidantov medzi všetkými jedlými olejmi.
Účinky tekvicového oleja na naše zdravie
- takmer 80% oleja pozostáva z nenasýtených mastných kyselín, ktoré majú pozitívny vplyv na škodlivý cholesterol, čo pomáha proti ateroskleróze
- prispieva k znižovaniu vysokého krvného tlaku
- podporuje trávenie a vyprázdňovanie, čím pozitívne ovplyvňuje redukciu hmotnosti
- chráni prostatu
- jeho vysoký podiel antioxidantov posilňuje imunitný systém
- pomáha pri zápaloch močového mechúra
- upokojuje nervový systém
Tekvicový olej môžete takisto aplikovať aj na pokožku, ktorú pomáha liečiť, tak ako aj pľuzgiere. Môžete si z neho spraviť masku na vlasy a zbaví vás lupín, či potierať si polámané nechty.
Zloženie tekvicového oleja
- obsahuje až 65% vysokokvalitného, ľahko stráviteľného tuku
- 35% kvalitných, ľahko stráviteľných bielkovín
- cenné vitamíny ako A, B1, B2, C, niacín, kyselina pantoténová, pyroxín, biotín
- dôležité minerály a stopové prvky ako chlór, železo, fluór, jód, draslík, vápnik, meď, horčík, mangán, sodík, fosfor, selén, síra, zinok
- obsahuje iba 9% nasýtených mastných kyselín
- 4% mononenasýtených mastných kyselín
- 55% nenasýtených mastných kyselín typu omega3 a omega6
Tekvicový olej používame výhradne v studenej kuchyni nakoľko tepelnou úpravou sa cenné účinné látky pre náš organizmus znehodnocujú.
Ako rozpoznám kvalitný tekvicový olej ?
Najkvalitnejšie tekvicové oleje pochádzajú práve zo spomínaného Štajerska. Keď otvoríte fľašku s tekvicovým olejom, mali by ste cítiť jemnú vôňu po orieškoch. Olej by mal byť hustý s tmavozelenou farbou. Po otvorení olej uchovávajte na tmavom mieste, tak ako všetky kvalitné oleje.
Ako si dávkovať tekvicový olej ?
Na internete nájdete rôzne odporúčania dávkovania. Ja osobne, pokiaľ si s ním cez deň neplánujem urobiť nejaké jedlo, si dávam jednu polievkovú lyžicu ráno a tú druhú večer.
Pre inšpiráciu ako využiť tekvicový olej, vyskúšajte nasledovné recepty:
Porovnať ceny >>