Granola je bohatá na bielkoviny a vlákninu, ktoré prispievajú pocitu plnosti. Medzi prísady v granole s vysokým obsahom bielkovín patria orechy ako mandle, vlašské orechy a kešu orechy, konopné a sezamové semienka ako aj tekvicové jadierka. Potraviny s vysokým obsahom vlákniny, ako je ovos, orechy a semená, spomaľujú vyprázdňovanie žalúdka a zvyšujú čas trávenia, čo vám môže pomôcť dlhšie sa cítiť plný a mať lepšiu kontrolu nad jedením.
Živiny v granole sa líšia v závislosti od zloženia. Tým, že si ju pripravíte doma, môžete si byť istými, že zvolíte správne zdroje mikro-živín (antioxidanty,selén, železo, vitamín E) a vlákniny.
Energetická hodnota: 2930 kcal na 660 g
Bielkoviny: 61 g
Tuky: 178 g
Sacharidy: 252 g
Vláknina: 40 g
Čo budeme potrebovať
- 270 g vločky (ovsené, jačmenné, špaldové, pohánkové…)
- 100 g sušené ovocie (napr. brusnice, slivky, ďatle, hrozienka, banány, marhule, goji…)
- 80 g orechy natural (napr. vlašské, lieskové, píniové, kešu, mandle…)
- 20 g semienka / jadierka (napr. tekvicové, slnečnicové, konopné, ľanové, sezamové…)
- 40 g kokosový olej
- 2 ks vaječný bielok
- 20 g trstinový cukor
- soľ
- škorica a horká čokoláda podľa chuti
Postup
- Vo väčšej mise zmiešame vločky s orechmi, semienkami / jadierkami, soľou, cukrom, rozpusteným kokosovým olejom a vyšľahanými bielkami.
- Pečieme na plechu vystlaným papierom na pečenie pri 140° cca 40 minút.
- Ešte do teplej hmoty zamiešame na kúsky pokrájané sušené ovocie a škoricu.
- Po vychladnutí môžeme prichutiť posekanou horkou čokoládou.