Domáca granola

domáca granola

Granola je bohatá na bielkoviny a vlákninu, ktoré prispievajú pocitu plnosti. Medzi prísady v granole s vysokým obsahom bielkovín patria orechy ako mandle, vlašské orechy a kešu orechy,  konopné a sezamové semienka ako aj tekvicové jadierka. Potraviny s vysokým obsahom vlákniny, ako je ovos, orechy a semená, spomaľujú vyprázdňovanie žalúdka a zvyšujú čas trávenia, čo vám môže pomôcť dlhšie sa cítiť plný a mať lepšiu kontrolu nad jedením.

Živiny v granole sa líšia v závislosti od zloženia. Tým, že si ju pripravíte doma, môžete si byť istými, že zvolíte správne zdroje mikro-živín (antioxidanty,selén, železo, vitamín E) a vlákniny.

Energetická hodnota: 2930 kcal na 660 gdomáca granola

Bielkoviny: 61 g

Tuky: 178 g

Sacharidy: 252 g

Vláknina: 40 g

 

Čo budeme potrebovať

  1. 270 g vločky (ovsené, jačmenné, špaldové, pohánkové…)
  2. 100 g sušené ovocie (napr. brusnice, slivky, ďatle, hrozienka, banány, marhule, goji…)
  3. 80 g orechy natural (napr. vlašské, lieskové, píniové, kešu, mandle…)
  4. 20 g semienka / jadierka (napr. tekvicové, slnečnicové, konopné, ľanové, sezamové…) 
  5. 40 g kokosový olej
  6. 2 ks vaječný bielok
  7. 20 g trstinový cukor
  8. soľ
  9. škorica a horká čokoláda podľa chuti

 

Postup

  1. Vo väčšej mise zmiešame vločky s orechmi, semienkami / jadierkami, soľou, cukrom, rozpusteným kokosovým olejom a vyšľahanými bielkami.
  2. Pečieme na plechu vystlaným papierom na pečenie pri 140° cca 40 minút.
  3. Ešte do teplej hmoty zamiešame na kúsky pokrájané sušené ovocie a škoricu.
  4. Po vychladnutí môžeme prichutiť posekanou horkou čokoládou.