Čierna šošovica, beluga, s jemnou orechovou až gaštanovou príchuťou. Je veľmi dobrým zdrojom bielkovín ako aj vlákniny. Vyznačuje sa vysokým podielom vitamínu B, čo má pozitívny vplyv na nervový systém a mozog. Obsahuje tiež veľa vitamínu C a hodnotných minerálov ako železo, zinok, horčík, ktoré sú podstatné pre imunitný systém ako aj metabolizmus. Vďaka značnému množstvu rastlinných bielkovín je tento druh šošovice nevyhnutnou potravou pre vegetariánov a vegánov.
Čierna šošovica, beluga, má až pozoruhodne nízky obsah tuku: 1,4 g na 100 g šošovice. Táto vlastnosť významne podporuje spaľovanie telesného tuku. Z tohto dôvodu účinne chráni pred kardiovaskulárnymi ochoreniami. Takisto ľudia s vysokým krvným tlakom môžu bezpečne čiernu šošovicu, belugu, konzumovať, nakoľko má nízky obsah sodíka. Avšak naopak, strukoviny obsahujú vysoké množstvo purínov, kde by si ľudia trpiaci dnou mali dávať pozor.
Obsah vlákniny: 17 gramov / 100 g
Obsah bielkovín: 23 gramov / 100 g
Čo budeme potrebovať
- menšia cibuľka
- 3 strúčiky cesnaku
- 3 polievkové lyžice olivový olej
- kávová lyžička kurkumy
- kávová lyžička kari korenia
- kávová lyžička mletej červenej papriky
- štipka soli
- štipka mleté čierne korenie
- podľa chuti čili
- dva hrnčeky čierna šošovica, beluga
- mrkva
- 150 g paradajky lúpané v konzerve
- 100 ml kokosové mlieko
- čerstvý koriander na ozdobenie a príchuť
- ako prílohu môžete voliť ryžu alebo chlieb či sladké zemiaky
Postup
- Na zohriatom olivovom oleji zmiešame kurkumu, kari korenie a mletú červenú papriku.
- Pridáme na drobno nakrájanú cibuľku a cesnak.
- Zamiešame pretlak a necháme prevrieť.
- Pridáme dva hrnčeky čiernej šošovice, beluga, očistenú a nakrájanú mrkvu, soľ a mleté čierne korenie a povaríme približne 30 minút.
- Podľa chuti pridáme čili a kokosové mlieko.
- Necháme variť ďalších 5 minút.
- Podávame! 🙂