Naše slovenské „Superpotraviny“ – Ktoré to sú ?

superfoods superpotraviny

 

Pod pojmom „superpotraviny“ rozumieme tie potraviny (ovocie, zelenina, orechy, bylinky), ktoré obsahujú nadpriemerné množstvo koncentrácie živín (vitamíny, minerály, stopové prvky, phytonutrienty, antioxidanty) a vďaka tomu majú obzvlášť pozitívny efekt na náš imunitný systém, celkový zdravotný stav a podporujú niektoré procesy liečenia.

Ako hovorí David Wolfe: „Superpotraviny sú oboje – jedlo a medicína…“

Ale nielen vysoká koncentrácia, ale aj špeciálne zloženie živín v „superpotravinách“ sa zdá byť dokonale prispôsobené potrebám ľudí. Dodávajú nám tie druhy proteínov, vitamínov, enzýmov a esenciálnych mastných kyselín, ktoré naše telo optimálne podporujú.

Avšak, ktoré potraviny môžeme naozaj označiť za „superpotraviny“, nie je jednoznačné, nakoľko je tento pojem viac marketingový ako vedecký.

V súčasnosti aj na Slovensku dostať rôzne typy zahraničných „super“ možností. Ja by som v nasledovných dieloch rada vyzdvihla tie naše domáce slovenské „superpotraviny“ ako:

  • včelie produkty
  • listová zelenina
  • kapustovitá zelenina
  • surová kapusta
  • vlašské orechy
  • tekvicové semienka
  • hroznové semienka
  • jarabiny
  • pohánka
  • špalda
  • mak siaty