Pod pojmom „superpotraviny“ rozumieme tie potraviny (ovocie, zelenina, orechy, bylinky), ktoré obsahujú nadpriemerné množstvo koncentrácie živín (vitamíny, minerály, stopové prvky, phytonutrienty, antioxidanty) a vďaka tomu majú obzvlášť pozitívny efekt na náš imunitný systém, celkový zdravotný stav a podporujú niektoré procesy liečenia.
Ako hovorí David Wolfe: „Superpotraviny sú oboje – jedlo a medicína…“
Ale nielen vysoká koncentrácia, ale aj špeciálne zloženie živín v „superpotravinách“ sa zdá byť dokonale prispôsobené potrebám ľudí. Dodávajú nám tie druhy proteínov, vitamínov, enzýmov a esenciálnych mastných kyselín, ktoré naše telo optimálne podporujú.
Avšak, ktoré potraviny môžeme naozaj označiť za „superpotraviny“, nie je jednoznačné, nakoľko je tento pojem viac marketingový ako vedecký.
V súčasnosti aj na Slovensku dostať rôzne typy zahraničných „super“ možností. Ja by som v nasledovných dieloch rada vyzdvihla tie naše domáce slovenské „superpotraviny“ ako:
- včelie produkty
- listová zelenina
- kapustovitá zelenina
- surová kapusta
- vlašské orechy
- tekvicové semienka
- hroznové semienka
- jarabiny
- pohánka
- špalda
- mak siaty